Se apropie sezonul estival, mulți turiști au petrecut deja câteva zile pe litoral încă de la 1 mai, iar siguranța ar trebui să fie pe primul loc.
Vlăduț Oprică este salvamar, iar în cursul emisiunii de sâmbătă MediCOOL, sezonul 8, acesta a vorbit cu medicul Mihail Pautov despre măsurile de sigurnață de pe plajă.
Ce semnifică fiecare culoare a steagurilor arborate de către salvamari
Vlăduț spune că de cele mai multe ori intervin salvamari din cauză că oamenii nu respectă indicațiile salvamarilor, semnificația steagurilor arborate.
„Unii oameni au impresia că văd marea un pic liniștită, nu sunt valuri mari și se întreabă de ce am steagul roșu sau galben”, spune Vlăduț.
Citește și: Înot vs. alergare: care este mai eficient pentru sănătatea organismului
Acesta explică și ce semnifică fiecare culoare a steagului: „Întotdeauna pe o plajă pe care este un salvamar de serviciu avem un steag roșu cu galben, care înseamnă că plaja este supravegheată de un salvamar. După, dacă marea este foarte liniștită, îl lăsăm fix așa, adică zona de îmbăiere este sigură pentru toată lumea, dar în limita geamandurilor.
Dacă marea se agită, punem sub acest steag roșu cu galben steagul galben, care înseamnă că marea este agitată și este recomandat să intre în apă persoanele care știu să înoate foarte bine și au o condiție fizică bună. (…)
Steagul pe care ni-l dorim să-l punem cât mai puțin, avem steagul roșu, care nu înseamnă doar înotul interzis. Intratul în mare este interzis!”
„E atât de frustrant, ai venit la mare, ți-ai dorit atât de mult acest concediu, l-ai așteptat, ești la mare, de-abia aștepți să înoți, să te arunci în valuri și e steagul roșu și vine Vlad și zice că n-ai voie să intri în mare”, intervine medicul Mihail Pautov.
Citește și: Otita externă sau otita înotătorului. Simptome, poze, tratament
Medicul Mihail Pautov și Vlăduț Oprică aduc în discuție și panica pe care o simte un înotător atunci când curenții de apă îi poartă în larg.
„Acest curent care te duci înspre larg nu este foarte lat”, precizează medicul. „În loc să înoți înapoi înspre mal, să te lași dus și să înoți în direcția asta [stângă] sau în direcția asta [dreaptă] până când te întâlnești cu celălalt curent.”
Vlăduț punctează pe ideea că oamenii trebuie să-și păstreze calmul în aceste situații. Acest lucru fiind foarte important, ajutându-i să ia deciziile corecte și să-și salveze energia.
„Înot paralel cu malul”, mai explică el. „90% din victime se panichează.”
Citește și: Cum se acordă corect primul ajutor. Ce poți face dacă o persoană nu mai este conștientă
Cum se face resuscitarea pacienților corect
„Trebuie să fiu atent la poziția gâtului, cum îi țin capul, pentru că el nu mai are niciun control asupra mușchilor”, explică Vlăduț. „Suntem pregătiți în acest domeniu.”
Acesta arată și modul în care oferă primul ajutor persoanelor care au nevoie până la sosirea Ambulanței.
„Mai sunt cazuri în care noi le spunem să meargă la spital”, spune salvamarul. „L-am scos din apă, conștient, scuipă puțină apă, tușește și noi îi spunem: <Du-te la spital>, <Nu, domnule, că n-am luat atât de multă apă> Noi îi spunem înecul de uscat. Apa aceasta sărată care intră în plămâni…”
Medicul Mihail Pautov și Vlăduț Oprică susțin că este extrem de important ca după un astfel de incident să te prezinți la spital, pentru ca specialiști să dea ultimul verdict.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.